Zwemmen in het geld

Read / lees in : English

Tasjkent / Oezbekistan
De man van zes miljoen

Omdat Oezbeken geen dollars mogen kopen bij de bank maar die wel graag willen hebben vanwege, onder andere, de hoge inflatie, is er een levendige zwarte markt voor vreemde valuta ontstaan. Dat komt mooi uit, want zou je bijvoorbeeld Oezbeekse som uit de flappentap trekken of bij de bank je euri / dollars inwisselen dan krijg je te maken met de officiële wisselkoers van  ongeveer 3000 som per dollar. Op de zwarte markt daarentegen krijg je voor diezelfde dollar meer dan het dubbele, gemiddeld 6300 Som. Dat brengt helaas wel een hoop werk met zich mee; maar ja, luieren doe je thuis op kantoor maar.

De overheid hier ontkent namelijk de hoge inflatie en weigert dientengevolge om bankbiljetten met een paar extra nullen te drukken. Aan de ene kant kun je daarom op straat en in de bazaar de geldhandelaren al van een kilometer afstand herkennen aan de tassen vol geld die ze meezeulen. Aan de andere kant ben je er behoorlijk druk mee als je op straat een paar miljoen som moet tellen wanneer ze je die aanleveren in briefjes van 1000 som. Bovendien moet je ook eerst nog even meelopen naar een donker steegje uit het zicht van de politie, omdat geld wisselen buiten de officiële kanalen om illegaal is. Je voelt je dealer en junkie tegelijk. Maar je hebt geen keus omdat de meeste ondernemers in de toeristenbranche (behalve overheidsbedrijven) er met hun prijsstelling van uitgaan dat je op de zwarte markt zaken doet qua financieel.

Yolki-Palki restaurant / Tasjkent
Twee bier en wings en je bent een half uur geld aan het tellen

Een andere bijkomstigheid van de halsstarrigheid van de regering is dat de Oezbeken wereld- en olympisch kampioen geld tellen zijn. Voor het minste of geringste dat je afrekent moet je, zoals je begrijpt, letterlijk een pak geld op tafel leggen, en dat wordt steevast nageteld. De meesten hier zijn daarom sneller dan de overal aanwezige telmachines.

Ik dacht zelf nog even binnen te lopen door met mijn zwarte markt soms naar de bank te gaan en ze daar weer in te wisselen voor dollars, tegen de officiële koers. Alhoewel je niet meer vreemde valuta het land mee uit mag nemen dan je bij binnenkomst in Oezbekistan hebt gedeclareerd. Hoe dan ook, zo halsstarrig zijn ze helaas ook weer niet dat ze je de soms weer terug laten wisselen voor dollars. Dus wij zwemmen in het geld voorlopig.

Geef een reactie