Kop en schotel

Read / lees in : enEnglish

Mursi Stam / Omo Nationaal Park / Ethiopië
Het ‘poderoso’ opperhoofd.

Toen wij enigszins zenuwachtig in het douane kantoortje in Omorate stonden om onze paperassen in orde te maken viel mijn oog op een sticker van een lokale touroperator waarop een bezoek aan lokale stammen werden gepromoot. Ik wist eigenlijk niet eens dat het zuidwesten van Ethiopië bekend stond om zijn primitieve stammen, maar de afgebeelde personen op de sticker kwamen mij wel bekend voor. Die had ik in een grijs verleden op één van mijn favoriete kanalen – National Geographic – gezien. Hier woonden die dus. Ik wees op de sticker en zei tegen Lucía dat ik die mensen wilde bezoeken. Gelukkig vond ze het goed, en daarom waren we op weg gegaan naar Jinka. Toen we daar waren kwamen we erachter dat je niet zomaar naar die stam toe kunt rijden, ze zijn zwaar bewapend en de verschillende families willen allemaal een graantje meepikken. Daarom moet je onder andere een gids inhuren waar ze mee samenwerken en die weet welke familie die dag aan de beurt is om toeristen te entertainen.

Mursi

Mursi Stam / Omo Nationaal Park / Ethiopië
Mijn auto werd nog nooit zo zwaar bewaakt.

Nadat we die hadden geregeld gingen we op weg naar een Mursi stam. Zij wonen in het Omo nationaal park en onderweg moet je eerst nog even langs een rangers post. Daar staan gewapende rangers klaar waarvan je er één moet inhuren om je te beschermen. Als je – zoals wij – geen ruimte in de auto hebt om hem mee te nemen dan moet je hem toch inhuren, maar blijft hij staan waar je hem aantrof. Op die manier kan de volgende auto hem ook inhuren en laten staan. Wat een fantastisch business model! Eenmaal aangekomen bij de Mursi werd mijn auto meteen omsingeld door gewapende mannen – die zichzelf wilden bekijken in de achteruitkijkspiegels – en wij door bedelende stamleden. De Mursi zijn volgens onze gids de primitiefste stam ter wereld. En aan hun hutjes en dergelijke te zien was daar geen woord van gelogen. De enige moderne zaken die wij zagen waren mobieltjes uit het jaar kruik en AK47’s. Ik denk dat beide gratis worden uitgedeeld in Afrika want iedereen loopt ermee rond.

Kop en schotel

Mursi vrouw / Omo Nationaal Park / Ethiopië
Het zal je niet verbazen dat dit het schoonheidsideaal is voor de Mursi.

De belangrijkste feature van deze stam zijn de koppen met schotels. Zoals de meeste vrouwen ter wereld willen ook die van de Mursi zichzelf mooi maken. En dat doen zij door er een paar ondertanden uit te meppen en de onderlip los te snijden. Dan kunnen ze vervolgens een prachtig gedecoreerde schotel met de lip tegen de voortanden – die over zijn – aanklemmen. Schitterend gewoon! Met de tijd kunnen ze vervolgens steeds grotere schotels in de lip kwijt en ook in de oren weten ze indrukwekkende exemplaren te monteren. Daarnaast versieren zowel de mannen als de vrouwen hun lichamen met een techniek die scarificatie wordt genoemd. Dat komt er op neer dat men decoratieve littekens maakt. Het is mij inmiddels wel duidelijk waar het gezegde ‘Wie mooi wil zijn moet pijn lijden’ zijn oorsprong vond. Na drie kwartier vertrokken wij enigszins beduusd, we wisten echt niet wat we hier nou van moesten vinden.