5 feiten die je moet weten over Tadzjikistan

Read / lees in : English

Somoni Monument Dushanbe
Wat? Heeft die gek alwéér een nieuw T-shirt

Mocht je van plan zijn om ooit naar Tadzjikistan te gaan dan wil je natuurlijk goed geïnformeerd op reis. Geen nood, Ed ver van zijn bed to the rescue. Als je dit artikel hebt gelezen kom je zonder twijfel goed beslagen ten ijs. Hier volgen vijf feiten die je moet weten over Tadzjikistan.

1. Gorno-Badakhsan

Tadzjikistan is eigenlijk niet één land, maar twee. De regio Gorno-Badakhshan of kortweg GBAO (niet te verwarren met GBOA) waar we het eerst doorheen kwamen beslaat 45% van het land en is autonoom. Vandaar dat je voor dat gebied (de Pamirs) een extra pagina in je paspoort moet reserveren. Daarnaast kom je er met grote regelmaat langs een militaire checkpost alwaar je wordt geregistreerd.

2. Moslims

Tadzjikistan is een moslim land. Volgens de altijd goed geïnformeerde Amerikanen is de bevolking hier voor 98% moslim. Blijkbaar zijn het soennieten, maar dan wel van een flexibele stroming want ze zijn bij lange na niet zo fanatiek als hun zuiderburen in Afghanistan. Zo lopen, als ik moet schatten, minder dan de helft van de vrouwen rond met een hoofddoek en hebben we tot nu toe alles bij elkaar opgeteld slechts 1 (zegge één) burka voorbij zien schuifelen. Wel zien we rokken, strakke truitjes en blote schouders. Daarnaast is varkensvlees, net als alcohol en drugs, overal verkrijgbaar. Waarschijnlijk dat ze daarom allemaal zo aardig zijn, zie volgende feit.

3. Irritant Aardige Lui

Vlaggenmast Dushanbe
Sinds kort hebben ze de op 1 na langste (wiki)

Als we over straat of een restaurant in lopen worden we te pas en te onpas door een Tadzjiek de handen geschud. We worden dan welkom geheten in Tadzjikistan, men is benieuwd waar we vandaan komen en of ze ons nog ergens mee kunnen helpen! Hier in de hoofdstad Dushanbe, waar we nu zijn, staat bijna op elke hoek een agent, en als ze mijn buitenlandse nummerplaat zien word ik steevast tot stoppen gedwongen. Alleen maar om me te zeggen dat mijn auto vies is en om ons een goede reis te wensen. Vandaag boden ze zelfs aan om, tegen betaling, ons met zwaailichten en sirenes te escorteren naar een adres dat we zochten. We hebben het wel eens anders meegemaakt.

4. Opel Astra

Tadzjieken verplaatsen zich collectief in een Mercedes Sprinter. De belangrijkste vorm van openbaar vervoer die ze Marshrutka noemen. Indien ze in de gelukkige omstandigheid zijn dat ze zelf trotse bezitters van een auto zijn, dan hebben ze een Opel Astra, omdat je daar geen rijbewijs voor nodig hebt (Oké, dat laatste heb ik erbij verzonnen). Maar geloof me, je ziet ze echt overal, en meestal net te laat.

5. De President

Als je niet door de Pamirs (GBAO, zie feit 1) rijdt dan zie je om de paar kilometer langs de kant van de weg een afbeelding van de president, die al sinds mensenheugenis aan de macht is. Op deze afbeeldingen, die door iemand met zeer matige photoshop skills zijn gemaakt, zwaait hij meestal naar zijn Duitse vrienden. Zo niet, dan hij heeft een product uit de streek waar je op dat moment doorheen reist, in zijn handen geshopt gekregen.

Bonusweetje: Stinkend Rijk

Sinds begin dit jaar is de goudprijs spectaculair gestegen. Goed nieuws voor de Tadzjieken, die zich daardoor nu lachend de rijkste mensen ter wereld kunnen noemen.

Geef een reactie