De dodelijke liaan

Read / lees in : English

Ayahuasca retraite / Iquitos / Perú
Voor het eerst in jaren stond ik weer eens een potje te koken.

Gelukkig bleken mijn zorgen over kwijtgeraakte reserveringen ongegrond, en werd ik ’s morgens volgens afspraak bij mijn hotelletje afgehaald door Clever. Hij bracht me vervolgens naar het ‘Ayahuasca retraite‘ dat ik geboekt had, El Mundo Magico, in een stuk jungle niet ver van Iquitos. Ik was o.a. gefascineerd geraakt door ayahuasca vanwege de media aandacht voor het spul de laatste jaren. Maar ook omdat ik had begrepen dat de mensen uit de Amazone, waar het spul zijn oorsprong vond, een eigen en unieke religie aanhangen. Waarbij ze een manier hebben ontdekt om in contact te komen met de geesten, waarvan volgens hen elke plant en boom er één heeft. Dan wel een manier om de bovennatuurlijke wereld te bezoeken. Die manier is het drinken van een drankje met de naam ayahuasca tijdens een ceremonie onder leiding van een heuse sjamaan.

Ayahuasca retraite / Iquitos / Perú
Het gaat dus om deze stukken hout.

Godendrank

Vrij vertaald betekend ayahuasca: ‘de dodelijke liaan’ of ‘liaan des doods’. Een zeer bijzonder drankje, want de werkzame stof in ayahuasca is DMT. Deze stof wordt door een enzym in de menselijke maag afgebroken, waardoor de effecten van DMT niet kunnen optreden bij oraal gebruik. Maar de sjamanen in de Amazone gaven niet op, en ontdekten dat er onder de vele tienduizenden plantensoorten in het regenwoud er ééntje is waarvan de bladeren een stof bevatten die dat specifieke enzym in onze magen tijdelijk kan uitschakelen, zodat de DMT zijn ‘werk’ wél kan doen. Hoe men dat ontdekt heeft is mag een wonder genoemd worden want je moet beide planten een uur of twaalf samen koken en het brouwsel dat overblijft smaakt echt te goor voor woorden. Dat laatste is een understatement. Maar er is wel een heel mooi verhaal over het ontstaan van ayahuasca dat ze je ter plekke zullen vertellen.

Ayahuasca retraite / Iquitos / Perú
Het bos staat vol met genezende en hallucinerende planten en bomen.

Zien is geloven

Het mooie van DMT is verder dat het over de hele wereld in verschillende bomen en planten is te vinden. Nou ben ik zelf atheïst, hooguit agnost, maar als er echt een hogere macht bestaat dan zou het niet onlogisch zijn als hij/zij/anders een stofje in de natuur zou hebben verstopt waarmee je contact kunt krijgen met gene zijde. Daar komt nog bij dat veel gebruikers vergelijkbare visioenen krijgen wanneer zij onder invloed zijn. Zoals bijvoorbeeld visioenen van slangen en luipaarden, paleizen, weidse landschappen tot geesten en goden aan toe. Los daarvan komen mensen erop af om van hun (drugs) verslavingen af te komen, hetgeen goed schijnt te werken. Kortom meer dan genoeg redenen voor een nieuwsgierig aagje als ik om de lange reis te maken en me een week in de jungle, verstoken van alle luxe, onder te dompelen in deze cultuur. Hallucineren Zien is geloven ten slotte. Hoe dat uitpakte lees je in mijn volgende post.

 

Geef een reactie